Rauha laskeutuu kun kohtaat pelon

Uusseelantilainen opettaja Colin P. Sisson kertoo universaalia sanomaa: tunne tunteesi ja kohtaa pelkosi rohkeasti.

– Monet etsivät henkisiä totuuksia, jotta heistä tuntuisi paremmalta. Sanomani on, että älä yritä voida paremmin, vaan tunne sitä, mikä on. Jos yrität saada olosi tuntumaan paremmalta, painat pelkosi vain syvemmälle, Colin P. Sisson kiteyttää.

Uskomukset ja filosofiat voivat olla antoisia ja mielenkiintoisia, mutta ne voivat olla myös este tunteiden ja elämän suoralle kohtaamiselle.

Colin P. Sisson, joka on opettanut tunteiden kokemista ja hengitysintegraatiota eri puolilla maailmaa, on itse aikoinaan joutunut kokemaan pelon konkreettisesti. Nuorena miehenä Vietnamissa sotilaana hän oli kasvokkain kuoleman kanssa. Ääritilanteessa Colinin tietoisuudentila muuttui, ja sitä myöten koko elämän suunta.

Colin on opettanut hengitysintegraatiota mm. Yhdysvalloissa, Kanadassa, Norjassa, Englannissa ja Venäjällä. Puolassa Colinin lähestymistapa on otettu niin hyvin vastaan, että hän asuu siellä puolet vuodesta. Colinin kirjoja on myyty Puolassa tuhansia, ja hän on kouluttanut siellä jo satakunta hengitysintegraation ohjaajaa.

– Rakastan puolalaisia, he ovat rohkeita uskaltaessaan kohdata omat pelkonsa. Se inspiroi minua valtavasti, Colin kertoo.

 

Kauanko sureminen kestää?

Colinin ystävällisen ja aurinkoisen olemuksen kohdatessani oli vaikea uskoa, että hänen veljensä oli kuollut vain 10 päivää aikaisemmin. Läheisen veljen kuolema luonnollisesti järkytti häntä, mutta tämänhetkinen rauha kertoo, että tunteiden kohtaaminen toimii.

– Järkytyksen yhteydessä tajusin, että pelkään. Itkimme tyttäreni kanssa, tunsin tunteeni, ja sen jälkeen saatoin iloita veljestäni ja hänen elämästään. Aiemmin olisi kestänyt kuukausia toipua surusta ja pelosta. Olen työskennellyt paljon sellaisten ihmisten kanssa, jotka ovat menettäneet jonkun tai joitakin ihmisiä kuoleman kautta.

Vietnamin kokemustensa herättämänä Colin alkoi parikymmentä vuotta sitten opiskella fysiologiaa ja psykologiaa.

– Psykologian opetuksessa sanottiin, että sureminen kestää 42 päivää, ennen kuin ihminen alkaa palautua normaaliin tilaan. Minun kokemukseni mukaan se kestää 42 sekuntia, jopa vähemmän, kun tunnistaa tunteensa ja suostuu tuntemaan sitä.

– Kriisit liittyvät ihmisyyteen, koska niin sanottuja pahoja asioita tapahtuu. Yritän opettaa ihmisille vastuuta omista tunteista ja omasta tietoisuudesta. En usko, että elämässä tarvitsee olla kärsimystä, niin kuin jotkut ajattelevat. Kärsimys perustuu pelkoon, ja pelko on maailman suosituin uskonto, Colin hymyilee.

 

Kaikki vain on

Colinin mukaan kasvatus on saanut meidät ohjelmoimaan itsemme ja jaottelemaan asiat hyviin ja pahoihin, oikeisiin ja vääriin.

– Koko maailma perustuu tähän. Siinä ei ole mitään vikaa sinänsä, mutta psyykellämme on taipumus jakautua kahtia, mikä aiheuttaa suurimman osan peloistamme. Ajattelemme, että jos teen pahaa, minua rangaistaan ja jos teen hyvää, minut palkitaan. Tästä harhasta on aika herätä. Olemassa olevan takana on puhdas rakkaus, mikä on ainoa todellinen asia.

– Jos minulla olisi jonkin filosofia, se olisi tämä: maailmankaikkeudessa ei ole mitään vikaa. Pahaa ei ole olemassa, kaikki vain on. Kun pääsemme tähän, pääsemme myös nykyhetkeen, ja nykyhetkessä ei ole pelkoa. Pelko tulee siitä, että elämme menneisyydessä tai yritämme elää tulevassa, huolten kanssa.

Vaikka Colin ei pidä itseään kristittynä, hän on tutkinut Raamattua tarkasti.

– Uskon, että Jeesuksen pääopetukset taivaasta ja helvetistä eivät tarkoita paikkoja vaan tietoisuuden tiloja. Taivaan kokee, kun elää nykyhetkessä.

– En opeta mitään uutta, sillä kaikki suuret opettajat, kuten Kristus, Buddha, Muhammed, Krishna ja Abraham, sanovat saman viestin: kun tulet nykyhetkeen, olet sitä mitä olet. Siksi en seuraa mitään uskontoa, vaan sitä, että olen yhteydessä tunteisiini.

Colin ajattelee, että kaikki pääsevät taivaaseen, toisilta se vain kestää vähemmän aikaa kuin niiltä, jotka valitsevat pidemmän tien.

– Juuri tämä on tärkein elämänaika. Aika on illuusio, joka auttaa meitä puhumaan kokemusten järjestyksestä. Lineaarinen aika on ihmisen kehitykseen kuuluva keksintö, sillä eläimet elävät nykyhetkessä. Ihminen uhrasi vaistot saavuttaakseen itsetietoisuuden, jota eläimillä ei ole. Emme ole eläimiä ylempiä, mutta olemme kehittäneet toisenlaisen välineen. Useimmat eivät kuitenkaan paljonkaan käytä tätä kykyä eli tietoisuutta omasta tietoisuudesta itsetarkkailulla. Olemme helposti ulkoa ohjautuvia. Jos tunnemme tunteemme, kaikki muutkin alueet tyydyttyvät. Me vain helposti lipsumme takaisin päähämme.

 

Olemme mestareita kaikki

Colinin lähestymistavassa on tervettä maalaisjärkeä ja kykyä nauraa itselle. Ihmiset ovat yhtä arvokkaita, toinen ei ole parempi toista. Colin näkee itsensäkin kanssakulkijana ja kouluttajana pikemminkin kuin henkisenä opettajana, guruna.

– Kun joku sanoo, että hän on mestari, ajattelen, että olet kyllä mestari, mutta et tiedä sitä itse. Jos ihminen laittaa itsensä tarkoituksella jalustalle, kyseessä on itsetärkeyden muoto. Siten hän tekee itsensä vähemmäksi todelliseksi. Kun on huono käsitys itsestä ja heikko itsetunto, saattaa korottaa itsensä. Tein itsekin tätä 12 vuotta, Colin nauraa hyväksyvästi.

– Minulla on vielä tiedostamattomia pelkoja, siksi yhä työskentelen näiden asioiden kanssa ja opin koko ajan. En ole mikään valaistunut mestari. Vaikka opetan itsekin hengitysintegraation opettajia, kenelläkään ei ole sen enemmän valtaa kuin toisella, on vain kokemuksen hierarkia.

– Juuri nyt maailmassa on paljon pelkoa. Jokainen haluaa parantaa maailmaa, mutta jotkut uskovat, että pudottamalla pommin he parantavat sitä. Toiset taas ovat hyvin vakuuttuneita siitä, että parantavat maailmaa pudottamalla pommin niiden päälle, jotka pudottivat pommin. Emme voi pommittaa muita, koska olemme kaikki yhteydessä toisiimme. Jos ajattelen, että sinä et ole osa minua, alan arvostella ja tuomita sinua. Mutta jos uskon, että olet osa tietoisuuttani, vihollisuus lakkaa.

Colin uskoo, että maapallolla on käynnissä prosessi, joka tähtää siihen, että ihmiset tulevat tietoiseksi tunteistaan. Ihmiset joko oppivat painamaan tunteensa alas, kätkemään ne tai sitten tuntemaan ne.

– Näen tämän väliaikaisena vaiheena matkalla kohti korkeampaa henkisyyttä. Suorin tie siihen kulkee sydämen kautta.

 

Mitä on pelon tunteminen?

Vietnamissa sotiessaan Colin joutui joukkonsa kanssa väijytykseen, jossa heillä ei pitänyt olla mitään mahdollisuuksia: 15 miestä yli sataa vietnamilaista sotilasta vastaan.

– Kun odotin kuolemaa, ajattelin, että jos kerran kuolen, haluan ymmärtää, mitä tunnen. Annoin itseni tuntea pelkoa. Heti sen jälkeen tunsin valtavaa rauhaa, rakkautta ja iloa. Kaikki hiljeni, tuntui kuin katsoisin hidastettua elokuvaa. En voinut enää ampua ketään, koska ei ollut enää vihollisia. Nyt olen nyt pasifisti enkä usko tappamiseen vaan siihen, että pääsen yhteyteen tunteideni kanssa.

Colinin joukkue pelastui, koska vietnamilaiset luulivat, että vihollisia olisi paljon enemmän, joten he perääntyivät.

– Se oli ihme. Myöhemmin, kun palasin sydämestäni päähän, aloin analysoida kokemustani. Pelko palasi. Halusin tutkia, mitä tapahtui.

Psykologian ja fysiologian opiskelu eivät antaneet suoranaisia vastauksia, mutta ne näyttivät, miten Colin voisi kehittää tutkimustaan. Kaikkiaan hän tutki pelkoreaktiota 15 vuotta.

– Minulle selvisi, että ihmiset eivät itse asiassa koe pelkoa vaan vastustusta pelon tuntemista kohtaan. Pelko on kauhein kokemus ja epämukavin tunne, joten koko elämämme yritämme naamioida sen, jottemme tuntisi sitä. Reagoimme pelkoa vastaan esimerkiksi surulla, mustasukkaisuudella tai vihalla.

 

Hengitys vei tunteiden luokse

Colin tutustui myös rebirthingiin, joka on Leonard Orrin 1970-luvulla kehittämä hengitysmenetelmä. Sillä käsitellään tukahdutettuja tai traumaattisiksi koettuja asioita. Myöhemmin menetelmästä otettiin käyttöön nimitys breathwork, hengitystyöskentely.

– Rebirthingissä törmäsin ensimmäisen kerran prosessiin, joka vei minut tunteideni luokse luonnollisesti. Jätin psykologian, opiskelin menetelmää, ja minua alettiin pitää yhtenä Uuden-Seelannin keskeisimpänä rebirthing-ohjaajana.

– Rebirthingissä paino oli pyrkimyksessä muuttaa alitajuntaan liittyviä asioita. Huomasin kuitenkin, että ihmisissä ei ole mitään vikaa, kenenkään ei tarvitse ryhtyä muuttamaan mitään. Tarvitsee vain tulla tietoiseksi peloista. Heitin kaikki filosofiat ja uskomukset pois ja aloin työskennellä ihmisten kanssa niin, että he voisivat kokea tunteensa. Ihmisten tarvitsi oppia vain pari pientä tekniikkaa, hengittää ja tuntea tunteensa, ja ihmeitä alkoi tapahtua.

Colin perehtyi myös juutalaisten mystiikkaan, kabbalaan.

– Löysin Vietnamissa sattumalta saman uskomattoman viisauden, joka on kabbalassa ja jota opetettiin jo tuhansia vuosia sitten. Kabbalaan perehtyminen vie kauan. Jos haluaa vuorelle, voi kavuta hitaasti sen laelle, mutta hengitystyöskentelyllä matka lyhenee. Kvanttifysiikan opiskelu puolestaan auttoi näkemään, että luomme itse omat kokemuksemme ajatustemme pohjalta, ja ajatuksemme taas pohjautuvat siihen, mitä pelkäämme.

– Hengitysintegraation kursseilla tarkkailemme itseämme ja katsomme pelkojamme. Vaatii rohkeutta kohdata pelkonsa. On tärkeää työskennellä myös mielen tasolla, jotta yhteys tunteisiin syntyy turvallisesti. Ruokin ensin mieltä ja sitten opastan ihmiset oman sydämensä yhteyteen. Vanha intiaanisanonta kuuluu, että pisin matka, minkä ihminen tekee, on pään sisältä sydämeen, ja se on erittäin totta.

– Jotkut kysyvät, että mitä he sitten tekevät, kun ovat päässeet onnen ja autuuden tilaan. Sanon, että löydät ehkä vielä suuremman autuuden! Mutta älä ala mutkistaa elämääsi!

 

Teksti: Saana Saarinen © Voi hyvin / A-lehdet Oy. Artikkelin osittainenkin lainaaminen ilman oikeuksien omistajan lupaa on kielletty.