Menetelmästä sanottua

— Menetelmästä sanottua —

Breath Integration™ –ohjaajan rooli on kertoa miten menetelmä toimii, sekä opastaa ja avustaa ohjatuissa harjoituksissa. Asiakas tekee itse oman sisäisen työnsä, ja jokainen kokee menetelmän vaikutukset omalla tavallaan. Kenelläkään ei myöskään ole kahta samanlaista hengityssessiota. Palautteista ei siis ole syytä muodostaa ennakko-odotuksia, sillä ne ovat yksilöllisiä kuvauksia menetelmän tarjoamista kokemuksista. Syventäviä Step 2 -kursseja ei toistaiseksi ole järjestetty Suomessa, muuta niihin ja muille kursseille on mahdollista osallistua esim. Tallinnassa tai Puolassa.

Kahden tai useamman käyntikerran jälkeen:

1. Tunnelmia ja ajatuksia yksilöohjatuista harjoituksista:

Sisäisen havainnoinnin harjoitukseen meneminen tuntui hiukan kuin hypyltä tuntemattomaan ja olin myös hieman epäileväinen asian suhteen. Täytyy kuitenkin todeta, että ilman ohjausta hengittäminen olisi varmasti paljon vaikeampaa ja tehottomampaa. Session vaikutus oli sekä henkisesti että ruumiillisesti yllättävän voimakas, vaikka en yrittänyt mitenkään kovasti hengittää.
(Mies 43 v.)

– Olin lukenut ko. asiasta etukäteen artikkelin ja jo etukäteen asia tuntui hyvältä.
– Joka kerran jälkeen oli hyvä ja rauhallinen olo. Kaikki kerrat tuntuivat kuitenkin vähän erilaisilta. Välillä tuntui ettei “mitään tapahtunut” ja välillä taas tuntui tapahtuvan hurjasti.
– Käyntikertojen jälkeen unet olivat monesti erikoisia
(Nainen 43 v.)

Itse harjoituksen aikana tai välittömästi sen jälkeen ei (ainakaan vielä) ole tapahtunut mitään järisyttävää, mutta vaikutukset ovat tulleet jälkeenpäin ehkä sitäkin voimakkaampina.
(Nainen 31 v.)

2. Tunnelmia ja ajatuksia menetelmästä ja sen “teoriaosuudesta”:

Minusta teoriaosuus kuulostaa aivan “psykologisesti loogiselta” eli järkevältä ja ymmärrettävältä. Esimerkiksi “uhriympyrän” toiminta on helppo todeta (ainakin jälkeenpäin) jokapäiväisessä elämässä.
(Mies 43 v.)

– kirja oli hyvä apuväline ennen istuntoja ja selvensi asioita ja käsitystä menetelmästä.
– myös ensimmäisen kerran teoria tuki tätä samaa asiaa.
(Nainen 43 v.)

Vaikka menetelmässä keskitytään tunteisiin, on erityisesti ajatusmaailmassa tapahtunut muutoksia, oivalluksia; ajatuksia ja tunteita on selkiytynyt, ja muutoksia vaativat asiat ovat tulleet entistä voimakkaammin tietoisuuteen. Teoria viitoittaa tietä, jolla jokainen kulkee omalla tavallaan ja nopeudellaan, eikä itselleni ainakaan ole tullut tunnetta, että pitäisi kulkea muuta vauhtia kuin mihin kykenee.
(Nainen 31 v.)

3. Mistä pidät erityisesti?

Hengitys on niin konkreettinen asia ja helposti havaittavissa. Lisäksi tässä ei tarvitse vatvoa menneisyyden tapahtumia tai vaikeita ihmissuhteita yms., vaan kokea ja nähdä tunteitaan tässä hetkessä. Hengityksen seuraaminen on myös hyvä keino mielen hiljentämiseen.
(Mies 43 v.)

– kirjan lukemisesta pidin, sitä tulee vieläkin luettua.
– joka sessio oli miellyttävä.
(Nainen 43 v.)

Ehdottomasti eniten iloa tuottavat ne Pelle Pelottoman hehkulamput, joita syttyy hengityssession jälkeen. Sanojen ja ilmiöiden puhkimiettijälle ja -analysoijalle teoriaa enemmän haastetta antaa itse hengityssessio, mutta juuri sen ansiosta ne lamput taitavatkin syttyä…
(Nainen 31 v.)


Kymmenen käyntikerran sekä Step 2-kurssin jälkeen:

1. Tunnelmia ja ajatuksia ohjatusta harjoituksesta:

Jokaisen harjoituksen jälkeen oli sekä mieli että askel todella kevyt! Näin jälkeenpäin ajatellen tunsin todellakin itseni jotenkin ehyemmäksi ja sisäisesti voimakkaammaksi.

Yhden ainoan kerran (taisi olla kolmas) kymmenestä ohjatusta sessiosta tunsin heti session jälkeen suurta pettymystä lähinnä itseäni kohtaan, kun tuntui, ettei oikein mitään ollut tapahtunut. Keskusteltuamme asiasta ohjaajan kanssa ymmärsin, että olin ladannut sessiolle valtavat odotukset ja koko homma meni pelkäksi odottamiseksi ja tavoittelemiseksi. Se oli hyvä opetus, sen jälkeen en ole enää odottanut mitään erityistä tapahtuvaksi, ja jokainen sessio on ollut mielenkiintoinen tutustumismatka itseeni.

Välillä tuntui melkein hämmentävältä, että tunsin todellakin eläväni todeksi niitä asioita, joista Colin kirjoittaa kirjassaan “Breath Integration made easy”. Aloin luottaa yhä enemmän hänen ohjeeseensa, että hengityssession aikana voi todellakin “antaa mennä ja pitää hauskaa!” Eiväthän ne kulloinkin esiinnousseet tunteet useinkaan mitään “hauskoja” olleet, paremminkin ahdistavia ja pelottavia. “Hauskuus” tuli sitten jälkeenpäin juuri tuona kevyempänä, ehyempänä ja sisäisesti voimakkaampana olona.

Saatoin ennen sessioiden alkua tuntea itseni jännittyneeksi ja varsinkin ensimmäisillä kerroilla olin etukäteen huolestunut, osaanko tehdä kaiken “oikein”. Sitten sain huomata, että jos noudatan kirjassa annettuja ja ohjaajan ohjeita, “annan mennä”, kaikki tapahtuu kuin itsestään. Hengityssessioiden aikana tunsin aina oloni täysin turvalliseksi ja ne asiat ja kysymykset, joita ohjaaja session kuluessa esitti, tuntuivat auttavan pääsemään/uskaltamaan aina vain syvemmin yhteyteen omien tunteiden kanssa.

Kiitos Ville!

2. Tunnelmia ja ajatuksia menetelmästä ja sen “teoriaosuudesta”:

Ensiksi tulee mieleen, että kun sisäiset prosessit tietoisuuden lisääntymisen myötä lähtivät liikkeelle, välillä sitä toivoi puolitosissaan voivansa palata takaisin entiseen “tiedostamattomampaan” elämäänsä. Sellaiset toiveet olivat kuitenkin vain hetkellisiä ja vain osa minusta oli sitä mieltä, olisiko ollut ego? :-)

Elämäni ei ole muuttunut ulkoisesti mitenkään, mutta menetelmän harjoittamisen myötä koen elämäni toisaalta kevyemmäksi, jännittävämmäksi, paljon iloa ja rakkautta sisältäväksi, toisaalta vakavammaksi, vastuullisemmaksi, kouriintuntuvammaksi, aidommaksi, todelliseksi.Ylipäätään tunnen nykyään tunteeni voimakkaammin tai oikeastaan varsinainen muutos on se, että tunnistan ja ymmärrän tunteitani paremmin!

Colin Sissonin kirjoja lukemalla voi perehtyä asiaan teoriassa, kuten myös keskusteluissa ohjaajan kanssa. Mielestäni menetelmä on siinä mielessä samanlaista kuin jooga, että sitä ei voi “oppia” ja ymmärtää pelkästään lukemalla, se pitää itse kokea ja kokemuksen kautta teoria alkaa elää. Menetelmästä lukeminenkin voi panna meissä  prosseja liikkeelle ja laajentaa tietoisuutta, alamme miettiä, voisiko asia olla niin kuin tässä kirjassa sanotaan! Sitten voi käydä niin, että epäilykset valtaavat ajatuksemme; tämä on liian yksinkertaista ollakseen totta! Jos tämä olisi totta, kyllähän siitä oltaisiin tietoisia laajemmalti ihmisten keskuudessa jne.. Jos päättää lukemisen jälkeen myös itse kokea, mitä menetelmä on menemällä ohjattuihin harjoituksiin, voi huomata, että “homma” toimii, ja kysymys siitä, voiko tämä olla totta, muuttuu tarpeettomaksi.

3. Mistä pidät erityisesti?

Pidän erityisesti asian yksinkertaisuudesta. Siitä voi toki tehdä monimutkaisen mielessään pyörittelemällä. Voisi sanoa vastustamalla. Tai vertailemalla, tuomitsemalla, samaistumalla ja analysoimalla :-).  Kaiken pyörittelyn jälkeen voi kuitenkin aina löytää takaisin yksinkertaisuuteen; tunne tunteesi, salli niiden olla ja ole niiden kanssa…  ja nauti!

Tunnelmia ja ajatuksia Step 2 -kurssista:

Löytöretki omaan sisimpään, kaikki “löydökset” eivät olleet miellyttäviä, mutta kurssin rakkaudentäyteinen ja hyväksyvä ilmapiiri helpotti niiden tarkastelua. Ylös ja alas sisäisessä vuoristoradassa, omien pelkojen kohtaamista, omien rajojen ylittämistä, itsensä voittamista. Jostain kumpusi se turvallisuuden tunne, joka mahdollisti kaiken tuon.

Mikä oli kurssin paras anti, mitä siitä ”jäi käteen”?

Turvallisuuden ja luottamuksen tunne jäi minuun kurssin loputtua pitkäksi aikaa. Mutta kuten Colin meitä varoitti, ministerilauma* oli odottamassa tilaisuuttaan. Välillä ministerit onnistuvat eksyttämään minut synkille sivupoluille, pois rakkauden, ilon ja vapauden valoisalta tieltä. Noita pelontäyteisiä sivupolkuja tuntuu haarautuvan vähän väliä, mutta vaikka niille eksyisi välillä syvällekin, tiedän nyt oikopolun, jota pitkin pääsen takaisin valoisalle tielle ja joskus saan myös minut eksyttäneen ministerinkin liittymään seuraani sinne. Itse asiassa tuntuu, kuin valoisa tie olisi jokaisen harhapolulle eksymisen jälkeen muuttunut entistä leveämmäksi! :-)

(Nainen 41 v.)
*Egon “ministerit”, Colin Sissonin kirjoissa käytetty ilmaisu joka tarkoittaa meitä ohjailevia alitajuisia uskomuksia.