Hengityksen havainnoinnista

Lainaus kirjasta ‘Uusi maa’
(Eckhart Tolle / Basam Books 2007, 300 s., suom. Maarit Heinonen)

 

“Hengityksen tiedostaminen vie huomion ajattelusta ja luo tilaa. Se on yksi tapa synnyttää tietoisuutta. Vaikka tietoisuuden täyteläisyys onkin koko ajan olemassa ilmentymättömänä, meidän tehtävänämme on nostaa se tähän ulottuvuuteen.

Tiedosta hengityksesi. Huomioi, miltä hengitys tuntuu. Tunne, kuinka ilma liikkuu kehossasi. Huomaa rintakehän ja vatsan hienoinen laajeneminen ja supistuminen sisään- ja uloshengityksessä. Yksikin tietoinen hengitys riittää tuomaan tilaa sinne, missä oli aiemmin ainoastaan toisiaan seuraavien ajatusten sarja. Yksikin useita kertoja päivässä toistuva tietoinen hengitysjakso (kaksi tai kolme sellaista tehoaisi vieläkin paremmin) on loistava tapa saada avaruutta elämään. Vaikka mietiskelisitkin hengitystä parin tunnin ajan tai jopa kauemmin, kuten jotkut tekevät, sinun ei tarvitse milloinkaan tiedostaa muuta kuin yksi sisään- ja uloshengityskokonaisuus. Et itse asiassa voi tiedostaakaan enempää. Kaikki muu on muistoja tai ennakointia eli ajattelua. Sinä et todellisuudessa hengitä, vaan todistat hengityksen tapahtumista. Hengitys kulkee itsestään, sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin todistaa sen toteutumista. Ei rasitusta, ei vaivannäköä. Huomaa myös hengityksessä oleva tauko – etenkin uloshengitystä seuraava ja uutta sisäänhengitystä edeltävä hiljainen hetki.

Monien ihmisten hengitys on luonnottoman pinnallista. Mitä paremmin tiedostat hengityksesi, sitä tehokkaammin sen luonnollinen syvyys löytyy uudelleen.

Koska hengityksellä ei sinänsä ole muotoa, se on yhdistetty jo muinaisina aikoina henkeen – hahmottomaan elämään. “Ja Herra Jumala muovasi maan tomusta ihmisen ja puhalsi hänen sieraimiinsa elämän henkäyksen. Näin ihmisestä tuli elävä olento.” Saksan kielen hengittämistä tarkoittava sana – atmen – on johdos vanhasta intialaisesta (sanskriitinkielisestä) sanasta Atman, joka tarkoittaa ohjaavaa jumalallista henkeä tai ihmisen sisällä olevaa jumalaa.

Hengityksen hahmottomuus on yksi syy sille, että hengitystietoisuuden avulla voi tuoda elämäänsä avaruutta ja luoda tietoisuutta. Hengitys on mahtava mietiskelyn kohde juuri siksi, etää sillä ei ole hahmoa tai muotoa. Toinen syy on se, että hengittäminen on yksi hienovaraisimmista ja näennäisesti merkityksettömimmistä ilmiöistä, “vähäisin”, josta Nietzschen mukaan rakentuu “paras onni”. Voit valita, harjoitatko hengitystietoisuutta varsinaisena meditaatiomuotona. Tällainen mietiskelytapa ei kuitenkaan korvaa avaruustietoisuuden nostamista jokapäiväisen elämän osaksi.

Hengityksen tiedostaminen pakottaa sinut vallitsevaan hetkeen – ja se on avain kaikkii sisäisiin muutoksiin. Aina kun tiedostat hengityksesi, olet täysin läsnä. Saatat myös huomata, ettet voi ajatella hengitystä ja tiedostaa sitä. Tietoinen hengittäminen pysäyttää mielesi. Mutta kaikkea muuta kuin transsissa tai puoliunessa olevana olet täysin hereillä ja todella läsnä. Et putoa ajattelun alapuolelle vaan ylität sen. Jos mietit tarkemmin, huomaat että nämä kaksi – täydellinen läsnäoloon siirtyminen ja ajattelun lopettaminen ilman tietoisuuden menetystä – ovat tosiasiassa yhtä ja samaa: avaruudellisen tietoisuuden syntymistä.”